Galleri Dovregubben ble bygd til ære for kunsthåndverkeren Rakel Onsum Berg, og er et kunst- og  håndverksmuseum med permanent utstilling av billedteppene til Rakel.

Galleriet har også salgsutstilling av gjestene billedkunstnere. Det tilbys omvisning i galleriet, og du får en grundig innføring i Rakel Onsum Berg kunstervirke og de historiske omgivelser galleriet er plassert i.

Fargekunster i vevnader
Rakel Onsum Berg, født 1916 på Dombås, hun var ikke gamle jente da moren hennes, Ymbjørg hjalp og rettledet henne i veven. Senere kom Rakel i lære til Anna Kjølen i Vågå. Plan i vevarbeidet ble det først da ho i 1937 kom i lære hos Sunni Mundal i Oslo. I den tiden laget hun billedteppe "Inga Litimor", som var med på Vi Kan-utstillingen i 1938.

Den teoretiske utdanning fikk Rakel på Statens kunst-og håndverksskolen 1938-39 og på vevlinjen ved Statens kvinnelig industriskole 1938-40. Hun var ett halvt års tid ved Tora Qvillers vevatelier. Rakel besøkte ofte den svenske vevkunstneren Anna-Lisa Odelqvist Kruse og studerte hennes tekniker. Kartongene til teppene til Rakel er for det meste laget av kunstmaleren Trygve Håkenstad fra Vågå. Ved siden av å veve drev Rakel Dovregubbens Hall frem til hennes datter Mette overtok i 1983. Samlivet med fjellet i det skiftende fargespillet og lyset i de forskjellig årstider har preget hennes harmoniske fargesans som man vil finne igjen i hennes tepper.

Galleriet er åpent fra 11.00 til 17.00 i perioden 6. juli til 6. august.